Di ruangan ini saya dengan rasa berbesar hati ingin berkongsi resipi-resipi yang selalu saya buat dan sudah tentunya menyelerakan..(bagi saya dan keluargalah...hehehehe)...jadi jika anda semua ingin merasa sendiri resipi ini, anda bolehlah mencuba buatnya sendiri...SELAMAT MENCUBA!
![]() |
APAM POLKA DOT |
Bahan-bahan:
-3
biji telur-dari peti sejuk(gred A)
-275
gm tepung gandum
-220
gm gula halus
-150
ml susu segar@susu cair
-3
sudu teh baking powder
-1
sudu kecil ovalette
-filling-blueberry@strawberry@apa2
ikut citarasa
-pewarna
Caranya:
- masuk semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga
kembang
- bahagikan
adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
- masukkan
setiap adunan berwarna kedalam piping bag
- picitkan
adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
- letakkan
filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
- picit
lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
- last
sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @
sehingga masak
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BISKUT SUSU~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bahan-bahan ( satu adunan boleh dpt hampir 100 biji )
- 250grm tepung jagung
- 1 tin susu pekat manis (yang kecik jgn abiskan)
- 1 sudu baking powder
- butter /marjerin untuk uli tepung
- chocolate rice
- 250grm tepung jagung
- 1 tin susu pekat manis (yang kecik jgn abiskan)
- 1 sudu baking powder
- butter /marjerin untuk uli tepung
- chocolate rice
Cara-cara
1. Gaulkan tepung + susu cair
2. Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .
3. Bahagian doh bentukkan dan gaul dengan choc rice
4. Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
5. Perhatian: Biskut nie amat lembut dan cair didalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk betol baru alihkan..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bahan-bahan :
- 2 biji jagung manis (yang mentah)
[pisahkan jagung dari batang dengan menggunakan pisau / beli yang siap utk dimasak terus]
- 4 sudu besar butter
- 5 sudu besar gula
- susu cair
Caranya :
- Panaskan kuali,(dengan api yang sederhana)
- Masukkan jagung bersama butter, gaul sehingga rata..
- Kemudian masukkan gula, gaul sehingga menjadi pekat
- Setelah itu, matikan api, dan sedia untuk dihidangkan.
Cara Hidangan :
- Masukkan jagung yang panas tadi kedalam mangkuk, dan curahkan susu cair...sedia untuk dimakan...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1. Gaulkan tepung + susu cair
2. Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .
3. Bahagian doh bentukkan dan gaul dengan choc rice
4. Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
5. Perhatian: Biskut nie amat lembut dan cair didalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk betol baru alihkan..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SWEET CORN CERAMEL |
- 2 biji jagung manis (yang mentah)
[pisahkan jagung dari batang dengan menggunakan pisau / beli yang siap utk dimasak terus]
- 4 sudu besar butter
- 5 sudu besar gula
- susu cair
Caranya :
- Panaskan kuali,(dengan api yang sederhana)
- Masukkan jagung bersama butter, gaul sehingga rata..
- Kemudian masukkan gula, gaul sehingga menjadi pekat
- Setelah itu, matikan api, dan sedia untuk dihidangkan.
Cara Hidangan :
- Masukkan jagung yang panas tadi kedalam mangkuk, dan curahkan susu cair...sedia untuk dimakan...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
![]() |
YOGURT CAKE |
Bahan-bahan ( 18cm )
-500g yogurt( buangkan air sehingga beratnya tinggal 150g)
-50ml susu segar
-200ml fresh cream
-15g gula aising ( gula yogurt lagi sedap)
-5g serbuk gelatin
-1/2 sudu besar jus lemon(dr buah lemon)
-9 keping biskut oreo (96g)
-20g butter
Caranya:
1.Masukkan yogurt ke dalam penyejat. Sejatkan sehingga berat yogurt menjadi 150g. Mungkin mengambil masa dlm 1-2 jam.
2.Masukkan biskut oreo bersama krimnya ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk biar biskut hancur.
3.Masukkan butter yg telah dicair ke dalam biskut oreo. Ramas-ramaskan biar berketul.
4.Kemudian masukkan ke dalam loyang. Lapikkan plastik dan tekan-tekan biar jadi padat.
5.Loyang yg diguna mestilah bahagian bwhnya boleh diangkat. Kalau nak krim yogurt kelihatan tebal boleh guna loyang 15cm
6.Panaskan susu dengan microwave selama 50 saat atau panaskan sehingga hampir mendidih. Campurkan gelatin dengan 1/2 sb air. Kacau ratakan. Kemudian masukkan ke dlm susu. Kacaulah sehingga tak berketul
7.Yogurt biarkan pd suhu bilik sebelum digunakan. Pukul yogurt sehingga jadi bentuk krim.
8.dlm mangkuk lain pula,
pukul fresh cream dengan gula sehingga agak pekat. Jgn terlampau keras
9.Masukkan fresh cream ke
dalam mangkuk yogurt sambil dikacau. Kemudian masukkan pula susu bersama
gelatin tadi. Akhir sekali masukkan jus lemon. Kacau dengan perlahan-lahan
sampai sebati.
10.Masukkan ke dalam loyang yg ada cookies tadi. Sejukkan dlm peti sejuk
sehingga keras.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PUDING ROTI |
Bahan-bahan :
-500ml susu segar
-8 keping roti
-4 sudu besar gula halus *
-4 sudu besar butter*
-2 biji telur*
-1 sudu teh esen vanila
-1 sudu besar tepung jagung
-2 sudu besar kismis
Cara-cara:
1. Susun roti dalam loyang dan
rendam dengan susu selama 30 minit.
2. Gaul rata
bahan-bahan bertanda * dan masukkan kedalam loyang.
2. Taburkan
kismis diatas adunan tadi.
3. Bakar
pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bahan-bahan:
-Ayam -1/2 ekor
-Kelapa parut -1 biji
-Serbuk kurma -3 sudu besar
-garam -secukup rasa
-bunga lawang -3 biji
-kulit kayu manis -2 batang
-asam keping -3 keping
-minyak masak -1 cawan
-*cili api(nak pedas) -1/2 genggam
-*bawang merah -4 biji
-*bawang putih -5 ulas
-*kunyit hidup -sebesar ibu jari
tanda * diblend sebati...
cara-cara:
1. potong ayam kecil dan gaulkan dengan garam
2. panaskan minyak
3. masukan ayam..goreng hingga setengah masak
4. masukan serbuk kurma, bunga lawang, kayu manis, asam keping..kacau hingga naik bau (dlm 5min)
5. masukan bahan yang diblend tadi...kacau rata n masukan garam secukup rasa..kacau sampai sedikit masak...
6. masukan kelapa parut...gaul rata...kacau n biarkan sangai atas kuali sehingga kelapa menjadi warna perang..
7. dah perang n agak kering..siap utk di makan...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
![]() |
AYAM KELAPA |
-Ayam -1/2 ekor
-Kelapa parut -1 biji
-Serbuk kurma -3 sudu besar
-garam -secukup rasa
-bunga lawang -3 biji
-kulit kayu manis -2 batang
-asam keping -3 keping
-minyak masak -1 cawan
-*cili api(nak pedas) -1/2 genggam
-*bawang merah -4 biji
-*bawang putih -5 ulas
-*kunyit hidup -sebesar ibu jari
tanda * diblend sebati...
cara-cara:
1. potong ayam kecil dan gaulkan dengan garam
2. panaskan minyak
3. masukan ayam..goreng hingga setengah masak
4. masukan serbuk kurma, bunga lawang, kayu manis, asam keping..kacau hingga naik bau (dlm 5min)
5. masukan bahan yang diblend tadi...kacau rata n masukan garam secukup rasa..kacau sampai sedikit masak...
6. masukan kelapa parut...gaul rata...kacau n biarkan sangai atas kuali sehingga kelapa menjadi warna perang..
7. dah perang n agak kering..siap utk di makan...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KEK COKLAT KUKUS |
Bahan-bahan ( 8 in )
·
1 cawan gula perang
·
1 cawan susu segar
perisa coklat
·
1 cawan minyak
·
3/4 cawan serbuk koko
·
1/2 cawan susu pekat
manis
·
1 1/4 cawan tepung
gandum
·
1 sudu teh soda
bikarbonat
·
1 sudu teh baking powder
·
3 biji telur
Cara-cara:
1. Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
2. Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu
pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan
di atas api kecil sehingga semua
larut. Matikan api.
3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam
bancuhan koko.
4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
5. Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser
dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
6. Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus
selama 1 jam di dalam kukusan yang telah
dipanaskan.
7. Angkat dan sejukkan.