nikmati~~

nikmati~~

Followers

Selamat datang dan terima kasih kerana sudi singgah diblog ini (sriebigshop).Pelbagai perkhidmatan disediakan dan paling utama adalah produk makanan seperti kek dan pencuci mulut.Semoga dapat membantu anda dalam mencari yang dicari selama ini.Terima Kasih.


0123127682-srie

SELAMAT DATANG





DARI DAPUR SAYA

Di ruangan ini saya dengan rasa berbesar hati ingin berkongsi resipi-resipi yang selalu saya buat dan sudah tentunya menyelerakan..(bagi saya dan keluargalah...hehehehe)...jadi jika anda semua ingin merasa sendiri resipi ini, anda bolehlah mencuba buatnya sendiri...SELAMAT MENCUBA!


APAM POLKA DOT


Bahan-bahan:
-3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
-275 gm tepung gandum
-220 gm gula halus
-150 ml susu segar@susu cair
-3 sudu teh baking powder
-1 sudu kecil ovalette
-filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
-pewarna

Caranya:
- masuk semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga  
  kembang
- bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
- masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
- picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
- letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
- picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
- last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




 

BISKUT SUSU


Bahan-bahan ( satu adunan boleh dpt hampir 100 biji )

- 250grm tepung jagung
- 1 tin susu pekat manis (yang kecik jgn abiskan)
- 1 sudu baking powder
- butter /marjerin untuk uli tepung
- chocolate rice

Cara-cara

1. Gaulkan tepung + susu cair
2. Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .
3. Bahagian doh bentukkan dan gaul dengan choc rice
4. Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
5. Perhatian: Biskut nie amat lembut dan cair didalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk betol baru alihkan..



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


SWEET CORN CERAMEL
Bahan-bahan :
- 2 biji jagung manis (yang mentah)
  [pisahkan jagung dari batang dengan menggunakan pisau / beli yang siap utk dimasak terus]
- 4 sudu besar butter
- 5 sudu besar gula
- susu cair

Caranya :
- Panaskan kuali,(dengan api yang sederhana)
- Masukkan jagung bersama butter, gaul sehingga rata..
- Kemudian masukkan gula, gaul sehingga menjadi pekat
- Setelah itu, matikan api, dan sedia untuk dihidangkan.

Cara Hidangan :
- Masukkan jagung yang panas tadi kedalam mangkuk, dan curahkan susu cair...sedia untuk dimakan...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
YOGURT CAKE

Bahan-bahan ( 18cm )
 -500g yogurt( buangkan air sehingga beratnya tinggal 150g)
 -50ml susu segar
-200ml fresh cream
 -15g gula aising ( gula yogurt lagi sedap)
 -5g serbuk gelatin 
 -1/2 sudu besar jus lemon(dr buah lemon)
 -9 keping biskut oreo (96g)
 -20g butter

 Caranya:
1.Masukkan yogurt ke dalam penyejat. Sejatkan sehingga berat yogurt menjadi 150g. Mungkin mengambil masa dlm 1-2 jam.
2.Masukkan biskut oreo bersama krimnya ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk biar biskut hancur.
3.Masukkan butter yg telah dicair ke dalam biskut oreo. Ramas-ramaskan biar berketul.
4.Kemudian masukkan ke dalam loyang. Lapikkan plastik dan tekan-tekan biar jadi padat.
5.Loyang yg diguna mestilah bahagian bwhnya boleh diangkat. Kalau nak krim yogurt kelihatan tebal boleh guna loyang 15cm
6.Panaskan susu dengan microwave selama 50 saat atau panaskan sehingga hampir mendidih. Campurkan gelatin dengan 1/2 sb air. Kacau ratakan. Kemudian masukkan ke dlm susu. Kacaulah sehingga tak berketul 
7.Yogurt biarkan pd suhu bilik sebelum digunakan. Pukul yogurt sehingga jadi bentuk krim.
8.dlm mangkuk lain pula, pukul fresh cream dengan gula sehingga agak pekat. Jgn terlampau keras
9.Masukkan fresh cream ke dalam mangkuk yogurt sambil dikacau. Kemudian masukkan pula susu bersama gelatin tadi. Akhir sekali masukkan jus lemon. Kacau dengan perlahan-lahan sampai sebati.
10.Masukkan ke dalam loyang yg ada cookies tadi. Sejukkan dlm peti sejuk sehingga keras.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PUDING ROTI


Bahan-bahan :
-500ml susu segar
-8 keping roti
-4 sudu besar gula halus *
-4 sudu besar butter*
-2 biji telur*
-1 sudu teh esen vanila
-1 sudu besar tepung jagung
-2 sudu besar kismis

Cara-cara:
1.   Susun roti dalam loyang dan rendam dengan susu selama 30 minit.
2.   Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan masukkan kedalam loyang.
2.    Taburkan kismis diatas adunan tadi.
3.    Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


AYAM KELAPA




Bahan-bahan:
-Ayam                     -1/2 ekor
-Kelapa parut         -1 biji
-Serbuk kurma        -3 sudu besar
-garam                    -secukup rasa
-bunga lawang        -3 biji
-kulit kayu manis     -2 batang
-asam keping           -3 keping
-minyak masak         -1 cawan
-*cili api(nak pedas) -1/2 genggam
-*bawang merah      -4 biji
-*bawang putih        -5 ulas
-*kunyit hidup           -sebesar ibu jari

tanda * diblend sebati...

cara-cara:
1. potong ayam kecil dan gaulkan dengan garam
2. panaskan minyak
3. masukan ayam..goreng hingga setengah masak 
4. masukan serbuk kurma, bunga lawang, kayu manis, asam keping..kacau hingga naik bau (dlm 5min)
5. masukan bahan yang diblend tadi...kacau rata n masukan garam secukup rasa..kacau sampai sedikit masak...
6. masukan kelapa parut...gaul rata...kacau n biarkan sangai atas kuali sehingga kelapa menjadi warna perang..
7. dah perang n agak kering..siap utk di makan...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KEK COKLAT KUKUS

Bahan-bahan ( 8 in )
·         1 cawan gula perang
·         1 cawan susu segar perisa coklat
·         1 cawan minyak
·         3/4 cawan serbuk koko
·         1/2 cawan susu pekat manis
·         1 1/4 cawan tepung gandum
·         1 sudu teh soda bikarbonat
·         1 sudu teh baking powder
·         3 biji telur

Cara-cara:
1.    Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
      2.    Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan      
           di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
      3.    Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
      4.  Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
      5.  Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
      6.  Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah    
           dipanaskan.
      7.  Angkat dan sejukkan.






comment

Recent Posts